Nieuws

Functionele prothesen voor mensen die een deel van de vinger missen.

Naked Prosthetics zijn zeer functionele vingerprothesen voor mensen met een amputatie van een gedeelte van één of meerdere vingers. Ze zijn volledig mechanisch en hoeven dus niet opgeladen te worden. Via een uniek mechaniek "volgen" de prothesevingers bewegingen van de hand. Eigenlijk op een heel natuurlijke manier, je kunt zeggen dat de aansturing van de ze prothesen intuïtief gaat. Daardoor kunnen gebruikers hun dagelijkse bezigheden, thuis en op het werk, in veel gevallen bijna zonder beperkingen weer oppakken!

De Naked Prosthetics worden genoemd naar het gewricht dat nog aanwezig is en waarmee de prothese aangestuurd wordt. Daardoor zijn er ook geen bewegingen van de pols nodig om de vingers te bewegen. Er zijn drie modellen:

  • MCP-Driver, deze wordt aangestuurd met het eerste vingerkootje na de hand (knokkels). Dus voor mensen die de laatste twee vingerkootjes van de vinger verloren zijn
  • PIP-Driver, deze wordt aangestuurd door het eerste gewricht in de vinger. Voor mensen die het vingertopje verloren zijn.
  • Thumb-Driver, deze wordt aangestuurd door het eerste kootje van de duim. Voor mensen die het duimtopje verloren zijn.

Sinds juni 2019 zijn deze producten ook in de Benelux leverbaar. Loth Fabenim, leverancier van orthopedische producten, importeert deze Naked Prosthetics vanuit Amerika waar ze gemaakt worden.
 

Danny ervaringsdeskundige in Nederland

Nu volgt een interview met Danny die zijn Naked Prosthetics sinds november 2019 in bezit heeft. Hij is een zeer enthousiaste gebruiker en stemde volledig in met het interview. "Als ik ook maar 1 persoon kan helpen met mijn verhaal is dat al meegenomen", is zijn mening!

foto 01 

Het bedrijfsongeluk en het letsel
Een bedrijfsongeval tijdens onderhoud/reparatie aan een wasinstallatie voor vrachtwagens was de oorzaak van zijn amputatie. Er gleed een hoogwerker bak naar beneden, waardoor de twee middelste vingers van Danny's linkerhand geamputeerd werden. En door de val van het apparaat brak hij ook nog eens zijn rechterheup kom. De vingers konden vanwege de aard van het incident niet meer aan zijn hand gezet worden. In eerste instantie zouden de overgebleven vingerkootjes tot aan de knokkels van de hand weggehaald worden. Op het laatste moment is anders besloten. Vanwege de aard van Danny's werkzaamheden is besloten te laten zitten wat er nog te redden viel. Deze beslissing heeft grote gevolgen gehad in het verloop van zijn behandeltraject! Dit speelt zich af op 27 juli 2018. Zijn werkgever heeft inmiddels besloten dat deze bakken niet meer op de installatie terug komen. Eén ongeluk is erg genoeg!

Op weg naar de voorziening van de hand

Het duurde een kleine anderhalf jaar tot hij zijn voorziening had. Eerst moest de zwelling in de vingers en hand weg zijn. Er moest getraind worden om mobiliteit te behouden. En hij moest oefenen om de fantoompijnen de baas te worden. Verschillende afspraken met de revalidatiearts en de instrumentmaker volgden, daarbij werd er naar mogelijke oplossingen gezocht om een voorziening voor hem te maken. Ook moest hij wachten tot de Naked Prosthetics in Nederland leverbaar waren! Door een kennis uit Polen hoorde Danny van het bestaan van de Naked Prosthetics. Daar waren de producten blijkbaar al bekend. Via Raymon Wijman, orthopedisch adviseur bij Livit, is alles rond maart 2019 in gang gezet.


De proef met de Naked Prosthetics voorziening
Danny wist direct dat hij deze vingers moest hebben! Hij zag meteen dat hij hiermee weer kon werken en thuis weer goed uit de voeten zou kunnen. Ook zijn favoriete hobby motorrijden (de "belangrijkste motivatie" aldus Danny) kwam weer binnen bereik van zijn mogelijkheden. Vanwege de geldende regelgeving m.b.t. de zorgverzekering moest Danny nog wel andere oplossingen proberen. Dit vindt hij jammer van tijd en geld. Hij wilde z.s.m. verder met zijn leven, zo normaal mogelijk! Toen Loth Fabenim met de mensen van Naked Prosthetics in juni 2019 bij Livit in het Erasmus MC in Rotterdam waren was Danny één van de proefpersonen. Tijdens het uitproberen wist hij het zeker, deze moet ik hebben! Hier blijkt ook dat de keuze om de kootjes te behouden een goede is geweest! Zonder deze vingerkootjes zou hij de NP's (Naked Prosthetics) nooit hebben kunnen dragen of besturen!


- "Ik had nooit gedacht dat dit ook voor mijn geest zo goed ging werken!"

 

Danny is tevreden met de werking van de NP
Het uiterlijk van de NP's is perfect volgens Danny, bij wijze van spreken mochten ze wat hem betreft pimpelpaars zijn. Met de NP's te leren omgaan is geen probleem, het is eigenlijk zo gedaan! De aansturing is direct, bijna zonder vertraging. De vingers volgen de beweging van de hand automatisch. Ook is de beweeglijkheid van zijn hand toegenomen tijdens het gebruik van de voorziening. En de vorm van de hand en de stompjes zijn beter geworden. Doordat de zwellingen nog verder af zijn genomen zijn de ringen geleidelijk beter rond de kootjes gaan passen. Hij heeft ook minder pijn! Doordat de pink en de wijsvinger naar elkaar toe kwamen vanwege het gemis van de middelste vingers ontstaat pijn. De NP's vullen die ruimte weer op. Ook de topjes van de stompjes zijn/blijven een beetje gevoelig. De NP's zitten voor de stompjes en voorkomen zo dat de uiteinden ergens tegen kunnen stoten. Voor zijn gevoel heeft Danny weer een normale hand terug. "Hoewel het niet mijn eigen vingers zijn vormen ze toch een mooi geheel met de andere vingers" aldus Danny! Hij legt zijn hand op tafel om dat te laten zien.

Weer werken met de NP's op zijn bedrijf
Danny kan en doet eigenlijk alles met de NP's! Op zijn werk heeft hij aangepaste werkzaamheden gekregen. Maar dat ligt gek genoeg niet eens aan zijn hand! Zijn heup is de beperkende factor hier. En zoals later zal blijken maakt Danny goed gebruik van zijn "vingers", als voorbeeld laat hij slijp- en laswerkzaamheden zien voor de fotoreportage. Zonder zijn vingers is er te weinig sturing om dat goed te kunnen doen. Maar ook fijnere werkzaamheden als schroefjes en moertjes pakken en monteren is zonder de NP's niet of bijna niet mogelijk.

Later zien we nog hoe er afsluiters op vrachtwagentrailers bediend worden. Zonder de NP's heeft Danny de kracht niet om dat "normaal" te kunnen doen. Om dit te kunnen demonstreren moet met een vrachtwagen de trailer verplaatst worden. Dan valt eens te meer op hoeveel de NP's gebruikt worden. Voor je het in de gaten hebt zijn er al veel handelingen voorbij gekomen waarbij de NP's onmisbaar zijn. Handelingen waarbij nauwelijks opvalt dat er twee echte/eigen vingers missen!

 
foto 02

foto 03

foto 04


- "Iedereen die een stukje vinger mist kan ik het gerust aanraden!"

foto 01 

Functioneren in het dagelijks leven
Danny liet heel veel uit/door zijn hand vallen vanwege het gat dat zijn ontbrekende vingers achterlaten, sleutels bijvoorbeeld. Maar ook een handje vol paaseitjes kan hij eigenlijk niet vasthouden, hij is dan al blij als hij er nog 1 vast heeft! Borden draaien uit zijn hand. Een plakje cake of een velletje papier oppakken is zonder de vingers lastig. Netjes eten met mes en vork is lastig tot niet te doen. De verzorging van zijn zoon is ook veel makkelijker met dan zonder de NP's. Als hij de NP's niet draagt vindt hij het lastig om naar zichzelf te kijken (in een spiegel of op een foto) maar met de NP's heeft hij daar veel minder problemen mee. Met de NP's aan is de neiging om de hand te "verbergen" ook veel minder. Het valt mensen die hij tegenkomt niet eens op volgens Danny. Het is ook best wel leuk om een beetje te spelen met de nieuwsgierigheid van mensen die hij tegen komt. Vaak wordt er uiteindelijk vol bewondering gekeken naar deze oplossing! Danny plant, als onderdeel van zijn aangepaste werkzaamheden, het onderhoud van de vrachtwagens en de containers met de tanks die daar in zitten. Een lastige punt zie je dan bij het toetsenbord gebruik. Hier zit er wel eens een vinger in de weg. Het enige jammere van de vingers tot zo ver. De vingers worden zo geconstrueerd dat ze een grote C-greep kunnen maken, daardoor strekken als zijn eigen vingers. Dat is ook lastig als je bijvoorbeeld je hand in je broekzak wil steken.


Het hele proces tot en met het afleveren heeft Danny als langdurig ervaren, je moet veel wachten. En het feit dat er andere producten eerst uitgeprobeerd moesten worden terwijl Danny wist dat hij deze wilde en geen andere! Maar daar kunnen Livit en Raymon niets aan doen. Dat is de regelgeving waar elk bedrijf mee te maken heeft. Met orthopedisch adviseur Raymon was een goede klik, hij dacht goed mee en was erg behulpzaam. De benadering van de mensen van Naked Prosthetics was open en eerlijk, ze gaven een goed beeld van de mogelijkheden van de NP's voor Danny. De levertijd van 8 weken wordt niet als een groot probleem ervaren. Eerder in het proces moet je soms veel langer wachten!

 

foto 01 

Danny is zeer tevreden met de NP's
"Had ik het geld gehad, had ik ze meteen zelf gekocht!" aldus Danny. Hij kan de Naked Prosthetics zonder veel omhaal aanraden bij lotgenoten. "Ik kan weer goed meekomen in het werk. Zaken goed vasthouden, heb weer kracht in mijn hand!" Hij hoeft niet meer geholpen te worden met allerlei dagelijkse bezigheden in de thuissituatie!

Een tweede voorziening die via het UWV loopt, wordt op dit moment gemaakt.Tekst: R. van Es
Foto's: MvE photo Cuijk